Green Moves – bæredygtig business skal kunne mærkes på bundlinjen

Nyhed

08.05.2018

Green Moves – bæredygtig business skal kunne mærkes på bundlinjen

God samvittighed er ikke nok, slet ikke. Faktisk er det bare en sidegevinst, for der skal først og fremmest være bundlinje i bæredygtighed. Så krystalklar er meldingen fra Astrid Carl, der er efter en lang karriere inden for blandt andet teknologiudvikling og bæredygtighed har startet sin egen virksomhed, Green Moves. Her rådgiver hun virksomheder og kommuner i at slå kapital af bæredygtige løsninger.

Bæredygtighed er lidt af et buzzword, så du har helt sikkert hørt om det før.

Altså om virksomheder der fx genanvender brugt plastikemballage i nye produkter, som vælger råvarer der er bæredygtigt fremstillet, eller som fremstiller såkaldte ”cradle-to-cradle” tæpper, som ikke producerer affald, fordi alle materialer kan bruges igen og igen.

En anden form for bæredygtig er fx, når husholdningsaffald bliver lavet om til biogas, som det faktisk gør lige her i Horsens.

- Der sker rigtig meget inden for bæredygtighed og grønne forretningsmodeller. Og det bliver kun større og større. Ikke kun på grund af miljøet, men simpelthen fordi det bliver en økonomisk nødvendighed for mange at tænke i bæredygtighed, lidt ligesom det er vigtigt at spare på strøm, brændstof eller vand, forklarer Astrid Carl, der startede Green Moves op i 2017.

Herfra hjælper hun virksomheder med at blive mere bæredygtige, fx ved at optimere transport, indkøb eller adfærd i virksomheden – eller ved at finde og implementere grønne forretningsmodeller.

Men hvordan finder man som virksomhed ud af, om der er potentiale i sin egen produktion eller virksomhed? Og hvor starter man?

- I virkeligheden handler det om, at vi skal lære at tænke anderledes. Inden for cirkulær økonomi handler det fx om at anskue affaldsprodukter som en ressource. Det er noget af det, jeg kan hjælpe virksomhederne med, og det er en rigtig god idé at fokusere på, for rigtig mange restprodukter kan bruges igen. Det handler dybest set om at finde den rigtige aftager eller tænke det ind i en alternativ sammenhæng, forklarer Astrid Carl.

- Der findes adskillige gode eksempler på, at det kan lade sig gøre i helt almindelige virksomheder, så det er ikke noget, der er forbeholdt de få. I Randers har de fx et projekt, hvor plastaffald fra borgerne bliver sorteret, vasket og granuleret og så støbt til plastikpaller i en virksomhed. På den måde bliver der skabt værdi af et affaldsprodukt.

- Det vil jeg gerne hjælpe flere virksomheder i Horsens i gang med, slår Astrid Carl fast.

Penge i skidtet

Fordelene for virksomhederne er nemlig mange. I nogle tilfælde kan man slippe for at betale for at komme af med sit affald, og i andre tilfælde måske ligefrem få penge for det.  

- Der er mange scenarier, og hvad der præcis kan gøres varierer selvfølgelig fra virksomhed til virksomhed. Det afhænger også af, hvad virksomheden prioriterer.

- Derfor starter et samarbejde altid med, at jeg lytter til, hvad virksomheden gerne vil, og hvad medarbejderne har af input. Og så går jeg typisk videre med at lave en screening af virksomheden for at se på, hvad der kan ligge af bæredygtige forretningsmodeller eller potentiale i at effektivisere ressourceforbruget, forklarer Astrid Carl.

Plejer skal lægges på hylden

For at få det maksimale ud af anstrengelserne gør Astrid Carl meget ud af, at en ændring i virksomhedens rutiner eller adfærd bliver forankret ordentligt hos kunderne.

- Nu er der selvfølgelig forskel på, hvor omfangsrigt et projekt bliver, men vi får klart det bedste resultat, hvis man som virksomhed er villig til at lægge ”plejer” lidt på hylden og se på sig selv på en ny og anderledes måde. Det hjælper jeg selvfølgelig med.

- Og så er det enormt vigtigt, at medarbejderne spiller med, for det er jo deres handlinger i det daglige, der er med til at afgøre, om man får indfriet sit potentiale, fx med at effektivisere sit ressourceforbrug, forklarer Astrid Carl.

Derfor har hun for nylig efteruddannet sig som teamcoach, så hun kan hjælpe med at få nye arbejdsgange eller processer implementeret hos kunderne.

- Kunderne er forskellige, så jeg har valgt at kombinere min specialviden om bæredygtighed og grøn omstilling med viden inden for ledelse, og hvordan man bedst skaber vedvarende forandringer i en organisation.

- På den måde kan jeg nemlig både hjælpe med at spotte potentialerne og føre dem ud i livet efterfølgende, slutter Astrid Carl. 

FAKTA:

Udover konsulentbistand i forbindelse med grøn omstilling og bæredygtighed holder Astrid Carl også foredrag om emnet.

Du kan finde mere info om Astrid Carl på Green Moves hjemmeside

Eller ved at kontakte Astrid på astrid.carl@greenmoves.dk eller på 29 76 45 93.