Er der big business i det kommunale data-netværk?

Nyhed

08.03.2018

Er der big business i det kommunale data-netværk?

Internet of Things, Smart City, Big Data og Connectivity. Det fyger med buzz-words og begreber inden for dataområdet, hvor udviklingen går stærkt. Også her i Horsens Kommune. Seneste skud på stammen er det såkaldte LoRaWAN-netværk, som kommunen står bag. Hvad det mere præcist er, og hvad erhvervslivet kan bruge det nye netværk til, det har vi spurgt Carsten Grønborg fra Horsens Kommune om.

LoRaWAN. Når man udtaler navnet på kommunens nye, smarte netværk, så ledes tankerne hen på en kutteklædt jedi-ridder fra en fjern, fjern galakse. I hvert fald hvis man har set (for) meget Star Wars.  

Men egentlig er der slet ikke så meget science fiction over det. Ikke længere i hvert fald. For netværket er allerede virkelighed, selvom det langt fra færdigudviklet.

- Status er, at vi så småt er kommet i gang med netværket og indsamling af forskellige former for data, men også at der er et stort uforløst udviklingspotentiale. Det vil vi rigtig gerne i dialog med lokale virksomheder om at få indfriet, forklarer Carsten Grønborg, der er chefkonsulent i digitalisering i Horsens Kommune.

Sensorer, mobilnet & gateways

Netværket fungerer ved, at forskellige sensorer sender data via mobilnettet til 13 såkaldte gateways. De er fordelt geografisk på en måde, så de dækker hele kommunen.

Sensorerne kan fx sende data om skraldespande, der trænger til at blive tømt. Om trafikforhold. Og meget andet.

Via disse gateways bliver data samlet, og så skal de efterfølgende gøres offentligt tilgængelige.

- Den grundlæggende infrastruktur i dataindsamlingen er på plads. Vi har en fuldt dækkende platform, men vi er i en fase, hvor netværket, og det som vi helt konkret kan bruge det til, skal modnes. 

- De sensorer, som vi bruger kunne fx sagtens være meget bedre. Så det er et af de områder, hvor der kan ligge nogle kommercielle muligheder i produktudvikling. Især fordi vi har en forventning om, at den her type netværk vil blive mere og mere udbredt i de kommende år. Der er i hvert fald mange andre kommuner og virksomheder, der også interesserer sig for det, forklarer Carsten Grønborg.

Teknologien skal give flere job

Dybest set handler projektet og netværket om at optimere brugen af byer, faciliteter og ressourcer ved hjælp af data. Og at få del i de arbejdspladser, der kan skabes i kølvandet på udvikling af ny teknologi, som kan omsætte data til løsninger på konkrete problemer eller give mere effektiv drift.

- Ambitionen er at gøre tingene smartere. Det kræver forskellige former for teknologi eller nye løsninger, som vi måske ikke råder over lige nu, og hvor vi har brug for kreative indspark og produktudvikling. Uanset om det er fra studerende, iværksættere eller etablerede virksomheder.

- Det vil fx give god mening at bruge data til at sikre bedre trafikafvikling, til bedre indretning af vores bymiljøer og parker, til optimering af ressourceforbruget i vores ca. 300 kommunale bygninger eller at gøre affaldsindsamlingen mere effektiv.

- Det kan fx også være smartere rottefælder, der selv kommunikerer, hvornår de skal tømmes eller vedligeholdes, og hvor der skal findes en løsning på, at signalet ofte forsvinder under jorden. Hvis man kan få udviklet eller opfundet noget der, så er det også et område med et meget stort potentiale, forklarer Carsten Grønborg.

Mulighederne er med andre ord så mange, at det faktisk er svært at få overblik over dem alle.

- Der er bare så mange muligheder i netværket, og der vil helt sikkert løbende opstå nye. Det spændende er også, at vi måske kan være med til at spotte nogle behov eller tendenser, der vil opstå i fremtiden, så vi kan planlægge bedre.

- Og fordi vi er blandt de første i Danmark, som går ind i det her, så kan vi give vores erhvervsliv og uddannelsesmiljø nogle muligheder, som forhåbentligt kan omsættes til konkurrencefordele, og så vi kan være med til at trække endnu flere virksomheder og kloge hoveder til Horsens Kommune.  

FAKTA:

  • Er du eller din virksomhed nysgerrig på det nye LoRaWAN-netværk, så kan I kontakte Carsten Grønborg på tecg@horsens.dk

  • På følgende områder kan der umiddelbart være muligheder:

o   Måleraflæsning af alle former for forbrug – fx vand, el og varme.

o   Overvågning af bygninger og anlæg, fx temperatur, fugt CO2, bevægelse og vibrationer.

o   Tracking af udstyr – fx kørestole, instrumenter

o   Smarte produkter, fx fjernstyrede termostater, vinduer, pumper og ventilationsanlæg

o   Smarte processer, fx kortlægning af produkters vej gennem virksomheder

o   Smarte byer, fx parkeringsforhold, bortskaffelse af affald, overvågning af forurening og måling af trafik.